Често Задавани Въпроси

К А К В О ?    З А Щ О ?    К А К ?

 ВИЕ ПИТАТЕ – НИЕ ОТГОВАРЯМЕ

Моля първо проверете, дали не са Ви изпреварили със същият въпрос 🙂 !!!

[contact_form lang=en]


В: За какво е тази подписка и какво зависи от нея?
О: От тази подписка зависи единствено, дали да се проведе референдум. Само това. Вашият подпис не изразява позиция по поставеният въпрос, а само съгласие за провеждане на референдум.

В: Какво представлява референдума?
О: На референдум се гласува, както на всички други избори, с бюлетина, на която е изписан само въпрос (предложение) и има два възможни отговора „ДА“ (съгласен съм с предложението) и „НЕ“ (не приемам предложението). Задрасква се квадратчето с отговора който предпочитате и бюлетината се пуска в урната. Вота е анонимен. Това се нарича „пряка демокрация“, защото резултата от референдума, Вашият глас, е окончателен и не подлежи на промяна.

В:Въпроса на референдума ми е сложен, не го разбирам, какво означава?
О:Въвежда забрана да се копаят и преработват руди и минни отпадъци.

В: Коя партия организира този референдум?
О: Този референдум не се организира от политически партии. Той се организира от гражданите на община Радомир, които подкрепят идеята, чрез тази подписка.

В: Аз живея далече от бъдеща кариера, какво ме засяга този проблем?
О: Това е местен референдум и ще се проведе на територията на цялата община Радомир. Резултата от него ще се отрази на дългосрочната политика за развитие на общината, включително и на Вашето населено място. Вие избирате в каква среда искате да живеете и в каква посока да се развива общината. Това е въпрос към всички Радомирци.

В: Колко работни места ще загуби община Радомир, ако бъде въведена тази забрана?
О: В момента на територията на община Радомир работят три кариери от открит тип, които са напълно достатъчни за нуждите на общината. Те ще продължат нормално своята работа. Забраната ще ограничи разкриването на нови кариери, но ще позволи и ще стимулира много други производства и нови работни места, например в областта на туризма и земеделието. Ще се повиши интереса от покупка на имоти, а това ще повиши и цена на Вашите имоти.

В: Колко ще струва референдума и кой ще плати за него?
О: Разходите за провеждането на местен Референдум се покриват от общинския бюджет. Вероятно ще е по-малко от 1 лев за всеки жител на общината, но ако се проведе заедно с извънредните парламентарни избори на 5 октомври, разходите за провеждането на Референдума ще са още по-малко.

В: Забраната ще засегне ли перспективите за развитие на минералните извори в община Радомир?
О: Не, защото минералната вода не е полезно изкопаемо. Забраната ще гарантира дългосрочно качеството на водата.

В: Забраната ще засегне ли добива на торф от Чокльово блато до с. Байкалско?
О: Не. Торф се добива за медицински цели, той също не е полезно изкопаемо.

В: Кой има право да участва в подписката и в референдума?
О: Само радомирци с постоянен адрес на територията на община Радомир или с временен адрес повече от 6 месеца. Необходимо е да запишете точно трите си имена, пълно ЕГН и точен адрес, така както са изписани по лична карта.