4 266 подписа събра Инициативния комитет в Радомир за провеждане на референдум.

 

10570519_953168971375867_1133163853766148142_n[1] (Copy)

 

Местните ще отговарят на въпроса „Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“.

Тази сутрин подписката, събрана в 357 страници, бе изпратена в ГРАО Перник.  След проверката за действителност на подписите, ще бъде изпратено съобщение от ГРАО до Общинския съвет в Радомир, който на свое заседание трябва да определи дата за провеждане на референдума, съобщи председателят на Инициативния комитет Асен Велев.

Повод за създаване на Инициативен комитет с искане за провеждане на референдум стана решение на Министерския съвет, с което дружеството „Геотехникс инженеринг“,  е получило право да проучва около 13 км в землищата на   радомирските села Горна и Долна Диканя и на самоковските  Ярлово и Ковачевци, възникна идеята за провеждане на референдум.  Ако на референдума  гражданите на общината отговорят с „ДА“ на поставения въпрос,  нито една концесия за добив на подземни богатства на територията на общината няма да се реализира без одобрението на населението.  За целта обаче трябва да гласуват над 9000 човека и повече от половината от тях да отговорят положително.

Една от предполагаемите дати за провеждане допитването до гражданите на общината е заедно с предсрочните парламентарни избори. За целта общината и Инициативния комитет ще търсят методическа помощ от ЦИК.

източник: http://mirogled.com