Първи местен референдум в Община Радомир. Жителите събраха 4150 подписа и искат сами да решат икономическото бъдеще на района. Изборът там е между бизнес и екология. За да бъде признат референдумът, в него трябва да се включат поне 50% от гласоподавателите на последните местни избори или близо 9000 души.

Общественото допитване става факт, след като през 2011 г. голяма компания поиска да получи на концесия част от местността “Диканите”, за да изгради открита мина и да добива злато и сребро. Върховният административен съд спря проекта заради липса на екологична оценка. Въпреки това природозащитници организират местния референдум, за да се реши веднъж завинаги кое е по-важно за жителите на Радомир – опазването на природата или развитието на този вид индустрия.

“Дали да бъде добивно-преработвателен район с всичките последствия от замърсяването или да се запази като екологично чист регион със всички дадености, които община Радомир има”, каза Асен Велев, председател на Инициативния комитет.

В момента в региона най-добре се развиват малките и средни предприятия в сферата на леката промишленост, които не замърсяват околната среда. Ако референдумът одобри идеята общината да остана екологично чист регион – на територията на общината няма да бъдат допускани добивно-преработвателните производства, като мините за ценни метали.

Общинският съвет на община Радомир гласува референдумът да се проведе на 5 октомври – едновременно с парламентарните избори. Той може да струва на общината до 40 хиляди лева.

“Имаме регламент, знаем колко е бюджетът, гласуван е на Общински съвет и сме готови да проведем референдума”, съобщи по телефона Пламен Алексиев, кмет на община Радомир.

От Централната избирателна комисия обясниха за БНТ 2, че ако всички документи за референдума в Радомир са изрядни, няма да има никакъв проблем той да се проведе в деня на изборите за нов парламент.

Димитър Димитров

Източник: bnt