През 1918 г. в Радомир е имало Радомирска република, но в този момент пряката демокрация, може би, се казва Радомир. Местният референдум срещу концесиите в Радомир е уникален – той се отличава от провежданите досега у нас по това, че местната власт и Гражданският инициативен комитет работят екипно и това заслужава поздравления.  Това означава, че местната власт и гражданите мислят дългосрочно за града и за неговите хора,  заяви председателя на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива Даниела Божинова. Представители на сдружението и д-р Магдалена Форовиц от Центъра за пряка демокрация в Цюрихския университет посетиха Радомир по повод предстоящото на 5 октомври местно допитване.  Дойдох тук, защото отвън няма как да се види динамиката на случващото се, каза Магдалена Форовиц. Представители на страната с над 150 годишен опит в провеждането на допитвания до народа се впечатлиха от единодействието на Инициативния комитет за референдума и местната власт, които в повечето случаи са на различни становища. Интересът на швейцарския институт  към предстоящия  първи референдум в Радомир бил продиктуван и от това, че в държава, намираща  се на едно от последните места по стандарт на живот в Европа, съществува силно гражданско общество, поставило на дневен ред  екологичен проблем. До сега в БСНГИ имат информация за проведени в страната 44 местни референдуми.

Гостите посетиха офиса на Референдума, където разговаряха с членове на Инициативният комитет. Асен Велев ги запозна с мотивите за провеждането на Референдума и стъпките които бяха изминати от гражданите на Радомир за да се стигне до Решение на ОС за провеждане на първият местен Референдум в Радомир.

Гостите получиха, като подарък, фланелки и си направиха снимки заедно с членове на Инициативния комитет.

На среща с кмета на община Радомир, гостите опитаха вкуса на радомирската боза, г-н Алексиев представи община Радомир и перспективите за развитие на туризъм, екологично земеделие и лека промишленост.  Запозна гостите с административните действия които общината е предприела за организирането на изборният процес. За преброяване на вота ще работи и общинската избирателна комисия. Референдумът ще има отделни избирателни секции, непосредствено до секциите за гласуване за парламентарните избори. Секционните комисии ще са съставени от председател, секретар и член, които няма да са политически ангажирани. Председателят на Инициативния комитет за провеждане на референдума Асен Велев добави, че след приключване  на работата, членовете на секционните комисии ще дарят полагащите им се възнаграждения по дарителската сметка на общината.

 

След срещата в общината, по покана на г-н Алексиев, гостите посетиха Чокльово блато и торфеното находище в село Байкалско. Чокльово блато е Защитената местност, разположено в землището на с. Байкалско, на 880 м н.в. и представлява най-голямото торфено находище в България с площ на водното огледало 160 ха и обща площ 320 ха. Това е единственото находище одобрено от МЗ за добив на торфена кал изключително за медицински нужди. Тя може да се прилага при лечение на кожни болести, заболявания на опорно-двигателния апарат с възпалителен, дегенеративен, травматичен и ендокринен характер, на периферната и на централната нервна система.

В с.Старо село, в църковния двор наред с по-голямата Св. Никола се намира и църквата Св. Възнесение Господно /Св. Спас/, – В средата на 18 век  замогналите се джелепи от селото вдигат храма Св. Никола. Преди ремонта й се е четял надписа:” Довърши се тая церква Св. Никола през лето 1761 с помоща на Игнат. Много се измачи …”. По всяка вероятност тя е била изградена по рано от Св. Никола, но е била възстановена през 1859 г., а е изписана през 1869 г. от самоковските зографи Никола Образописов и Христаки Зограф и дупничанина Димитър Христов. Стенописите са своеобразна илюстрация на историята на Паисий, защото показват образите на българските светци – Св. Крал Тривелий в единочество Теоктист / това е образа на кан Тервел /, Св.св. Кирил и Методий, Св. Иван Рилски, Св. Цар Давид – българин, Св. Теофилакт Патриарх Търновски – българин, Св. Мъченик Ангел- българин, Св. Симеон Самоковски- българин, Св. Георги Софийски, Св. Мъченик Константин Софийски.

В края на своето посещение, гостите се срещнаха с Инициативният комитет в селата Горна и Долна Диканя, които вече няколко години водят успешни дела срещу концесиите за злато в местността „Вакарелец“ над Горна Диканя.

На следващият ден  българското сдружение и швейцарския Център за пряка демокрация проведоха национална среща в София, която е част от съвместен проект „Подобряване законодателната среда за пряка демокрация в България чрез Българо-Швейцарско партньорство“. Той се осъществява с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество и има за цел да се оптимизира българското законодателство за референдумите. Радомир ще има значим принос в това, а положителен отговор на референдума значително ще вдигне рейтинга на общината.

Източници и използвани материали:
http://mirogled.com/

http://gradski.org/

http://www.zapernik.com/

http://perniknews.com/

личен архив